Lucka 15: Den blinda massören

Utvecklar en person som saknar ett sinne de sinnen den har kvar?

Personer med synnedsättning har länge förknippats med extra bra känsel i och med sin avsaknad av syn. Det har i Sverige funnits massörutbildningar för personer som inte ser. Den sista utbildningen lades ner för ett decennium sedan. Myndigheter har resonerat som så att massöryrket är särskilt lämpat för personer med synnedsättning.

Foto av reglett
Foto: Öyvind Vågen ST: Foto av reglett

Den som idag har en synnedsättning och drömmer om att bli massör får vända sig till någon av massageskolorna. Tyvärr varierar öppenheten för att ta emot elever med synnedsättning mellan skolorna. En anledning till det kan vara att undervisningen i massage bygger på visuell härmning.

Tillbaka till frågan i början. Svaret är att vi utvecklar de sinnen vi behöver. En person som inte ser läser punktskrift med fingrarna. Det är en bra känselövning. Att massera är också en bra känselövning. Det går inte att smita genom att tjuvtitta. Så ja, en blind person har extra utvecklad känsel.

www.silverskira.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.