Sju tips för att slippa svullnader i sommar

I lördags höll jag en workshop i hur man kan ge sig själv lymfmassage. Tio entusiastiska hotellgäster vid Almåsa havshotell deltog. Vi gick igenom flera grundläggande massagegrepp i lymfmassagens värld. Som du säkert märkt vid det här laget brinner jag för det enkla som man själv kan göra. Egen lymfmassage är ett jättebra komplement till att gå på behandling hos en lymfmassör, det är också ett bra sätt att testa vad det egentligen är.

En stilla sjö och en roddbåt.
En stilla sjö och en roddbåt. Foto: Öyvind Vågen

De senaste veckorna har det varit otroligt varmt i Sverige. Vi är många som har svullnat upp. Här kommer några enkla tips för att förebygga och minska på svullnader.

1. Kläderna

Bär kläder som sitter löst. Det gäller även skor. Undvik särskilt skor som skär in i anklarna, det stoppar lymfflödet.

2. Huden

Kom ihåg att smörja in torra hudpartier. En torr hud är mer mottaglig för bakterier som i värsta fall kan leda till infektion. Rosfeber ger kraftig svullnad, värk och rodnad och ska inte förväxlas med lymfatiska svullnader. Om du drabbas av rosfeber är det enda som hjälper en antibiotikakur.

3. Rörelse

Böj och sträck mjukt i fotleden. Du kan också böja och sträcka i armbågsleden. Lymfflödet aktiveras av öppna-stängrörelser. Gör rörelsen långsamt, gör den regelbundet.

4. Vila

Sitt eller ligg och vila med fötterna lite upphöjda.

5. Stödstrumpor

Om du ska resa långt kan du ta på dig stödstrumpor, det finns flera modeller att välja på. Stödstrumpor gör att du inte svullnar under resan, men res dig gärna flera gånger under färden.

6. Vätska

Drick vatten och glöm inte att få i dig joderat salt!

7. Sov

När det är varmt kan det vara svårt att hitta en bra sömnrytm. Fundera på hur du sover bäst. Sömn är viktigt för vårt immunförsvar. Lymfsystemet har en central roll i kroppens försvar mot infektioner.

Du kan med fördel använda tipsen i förebyggande syfte.

Med det sagt önskar jag dig en trevlig sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.