Chokladfrossa

I dessa tider när vi mer än någonsin kontrollerar vad vi äter vill jag passa på att slå ett slag för den goda chokladen. Varför skriver jag som massör om choklad? Det gör jag eftersom god mat och kakor gör oss glada, det handlar helt enkelt om friskvård!

Ett dignande efterrätts- och godisbord. Foto: Öyvind Vågen

I boken Tio tankar om mat skriver fysikern Bodil Jönsson och kocken och etnologen Håkan Jönsson att antalet personer som blir sjuka och i värsta fall dör på grund av otjänlig föda drastiskt har minskat. Trots det är vi räddare än någonsin för vad vi äter. Med maten vill vi skapa vår identitet, med maten tar vi också avstånd från det vi inte gillar eller vill förknippas med. Tidningar, tv och böcker tipsar om hur vi kan optimera vår hälsa. En smal kropp och en diet med så lite animalier som möjligt och absolut inget socker, förs fram som en hållbar diet som dessutom minskar risken för flera livsstilssjukdomar.

Men tänk om jag gillar socker då! Mitt liv skulle till exempel bli tråkigt om jag skulle leva med ett chokladförbud. Jag äter det inte varje dag, inte minst för mina tänders skull, men jag gör det regelbundet. Det gör jag eftersom det gör mig och mina smaklökar glada och därmed även min hjärna. Ja, jag älskar choklad. Det har jag gjort så länge jag kan minnas: ljus, mörk, med marsipan, med smaksättning, utan smaksättning, i mjuka kakor, bakelser, tårtor, chokladmousse och såklart varm choklad! Har jag glömt något?

Du som vill få lite fakta till varför du bör äta choklad kan fortsätta läsa nu. I boken Fytomedicin: en fickhandbok om medicinalväxter skriver läkaren Hans Bertil Juneby om flera örter och växter som har använts genom historien. Givetvis skriver Juneby också om kakaoväxter!

Kakaon växer i tropiska länder, den del av växten som används är fröet. Bland de aktiva beståndsdelarna återfinns en mängd ämnen, bland annat en liten mängd koffein, garvämnen, kakaofett och ett 70-tal flyktiga aromämnen.

Kakao anses vara stimulerande, urindrivande och vidgar luftvägarna. Det sägs att serotonin och endorfin ökar i hjärnan när en äter kakao. Det lindrar smärta och höjer stämningsläget.

Juneby rekommenderar att dricka två till tre koppar kakaopulver om dagen, sötad med honung.

Själv föredrar jag att njuta av en god chokladbit eller en bakelse, helt enkelt för att det är så gott! Med det sagt hoppas jag att du unnar dig att äta det som gör dig extra glad i dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.