Måste massage göra ont för att göra skillnad?

Har du haft en muskelvärk som inte vill släppa? Har du återkommande problem med låsningar och stelhet? Kanske har du varit på massage utan att du märkt någon tydlig förbättring. Kanske har du tänkt att det beror på att massagen har varit för mjuk. Låt mig reda ut vanliga missförstånd om massage!

Blommande körsbärsträd. Foto: Öyvind Vågen

Det finns en mängd olika inriktningar inom massage. Oavsett inriktning finns det flera likheter. Varje besök inleds med ett kort samtal om dagsform där det också ges utrymme för att uttrycka önskemål inför dagens massage. Därefter lägger massören tillsammans med dig upp en behandlingsplan med tydliga syften och mål. Om du till exempel kommer in med spänningar och värk i ländryggen kommer du att få svara på följande frågor: När har du ont? Var har du ont? Hur länge har du haft ont? Syftet är att ta reda på orsaken till varför du har ont för att kunna påbörja processenatt minska spänningar och värk. Det krävs ofta, men inte alltid, fler besök. Även om symptomen satt sig i kroppen kan grundorsaken vara en helt annan. För att undvika att besvären kommer tillbaka är det därför viktigt att ta reda på vad som orsakade dem från början. 

Vanliga orsaker till muskelspänningar

Det är lätt att tro att fysisk smärta beror på något vi gjort med kroppen. Visste du att stress kan sätta sig i kroppen i form av spänningar och värk? Alltför ensidigt rörelsemönster kan också ge oss smärta.

Stress

Stress är ett utbrett problem i samhället. Det är inte så konstigt med tanke på att vi tyvärr ofta pressar oss själva att orka mer och mer. Stress leder inte sällan till sömnbesvär vilket i sin tur kan leda till att vi tycker att det är jobbigt att fatta beslut i vardagen. Kroppen blir ett redskap som vi använder. Lite som en telefon som vi vill kunna sätta på och stänga av när det passar oss. Det är bara det att vår kropp är en del av oss, den är oss och den kommer att säga ifrån när vi inte ger den kärlek och uppmärksamhet.

Som massör möter jag människor som har spänningar, inte sällan kopplade till stress och oro. Min massageinriktning är avslappnande massage men allt går inte att lösa med avslappning så jag har fortbildat mig inom olika behandlande massageformer. Gemensamt för dem är att de är mjuka, behagliga och mycket effektiva. Min utgångspunktäor alltid att jag vill arbeta i en lugn miljö. Du som ligger på bänken ska känna dig trygg och bekväm. När du upplever avspänning slappnar dina muskler av och först då kan jag börja arbeta med dina spänningar. Min ambition är att du ska känna dig både lugn och full  av energi efter massagen. Hur gårdet ihop? Jo, när vi slappnar av på djupet får vi faktiskt mer ork! Jag tror att det beror på att djupavspänning gör att vi koncentrerar oss bättre.

Kan avspänningsmassage hjälpa mot muskelspänningar? Svaret är ja. Det beror på att en del spänningar är starkt kopplade till just stress och oro. Då kan en riktigt avslappnande massage göra stor skillnad. Om du har möjlighet vill jag verkligen rekommendera dig att gå på en lång massage (minst 60 minuter men hellre 90 eller 120 minuter). Du kommer att förstå vad jag menar efteråt.

Ensidigt rörelsemönster

En annan vanlig orsak till muskelspänningar är att du har ett ensidigt rörelsemönster. Du sitter kanske mycket framför datorn eller så tränar du löpning fem dagar i veckan. Även om du kan bli kvitt dina besvär är sannolikheten stor att de återkommer – i alla fall om du inte ändrar ditt rörelsemönster. 

Många går på massage för att slappna av och för att någon annan ska ”fixa” dem. Tyvärr är det inte så enkelt. En del saker kan bara du göra, som att se till så att din kropp får det den behöver varje dag. Då menar jag inte att du behöver styrketräna varje dag. Du kommer långt med att variera din arbetsställning.

men den här texten handlar ju om vad massage kan göra utan att göra ont. Som jag skrev ovan börjar jag alltid med avspänning för att sedan, om det behövs, övergå till behandlande massage. Här är två av de metoder jag använder för att lösa upp muskelspänningar:

Myofasciell behandling 

myofasciell behandling är en mjuk massageform. Syftet är att mjuka upp fascian (bindväven) som finns runt våra muskler. Det görs genom långsamma strykningar. För mig som massör känns det som att spänningarna ”smälter” under mina händer när jag masserar myofasciellt. 

Positional Release Therapy 

Positional Release Therapy (PRT) är en utveckling av metoden Strain and  counterstrain. Jag letar efter punkter som ömmar på din kropp och hittar  sedan ett läge där muskeln kan slappna av. Jag håller fingret på den ömma punkten ett tag och låter dig sedan spänna muskeln igen. Många säger att det känns som trolleri för vips så är spänningen som bortblåst. PRT är en oerhört effektiv metod för att släppa på muskelspänningar. Det bästa av allt: den är både skonsam och den gör inte ont! 

Så för att återvända till rubriken på texten. Nej, massage måste inte göra ont för att göra skillnad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.