Nässeltider

Varje vår längtar jag efter att brännässlorna ska börja titta fram så att jag kan gå ut i naturen och plocka och tillaga dem. En del av nässlorna brukar jag rensa, förvälla och frysa in. Tack vare frysen kan jag försäkra mig om att alltid ha nässlor hemma. Men roligast tycker jag ändå att det är att äta dem färska.

Grönskande närbild på solbelysta nässelblommor och nässelblad.
Detaljbild av nässelplanta. Foto: Wikimedia Commons

Förra veckan skrev en vän att han varit ute och plockat nässlor flera dagar i sträck. Min synnedsättning gör det tyvärr srårt för mig att plocka nässlor helt på egen hand. Jag föreslog att vi skulle gå på nässeljakt ihop. Min vän tyckte att det var en bra idé och vi kom överens om att träffas några dagar senare.

Med en svansviftande Bris begav vi oss till Hagaparken där det fullkomligt vimlade av nässlor! Väl hemma i mitt kök var det dags att rensa och förvälla vår skörd. Jag var sugen på nässelsoppa, min vän tyckte att det var för förutsägbart. ”Det finns massor att göra med nässlor!” utbrast han och exemplifierade med pasta, pesto, pizza, glass och paj. Efter en stund kompromissade vi och enades om att laga en nässel- och prästostpaj. Till middagen kom också min sambo och vår granne. Även om vi hade gjort en stor paj gick den åt i ett rasande tempo. Till efterrätt kokade jag rabarberkompott som vi åt med vaniljglass. Jag älskar rabarber och skulle kunna skriva hyllmeter om den fantastiska smaken och om alla nyttigheter i rabarber. Nässlan är inte heller så dum näringsmässig, proppfull med järn och C-vitamin som den är. I många år var jag vegan och sedan vegetarian. Det hände att jag var orolig för att inte få i mig tillräckligt med järn. I perioder åt jag kosttillskott, i förebyggande syfte, men det är så mycket trevligare om det går att få i sig alla näringsämnen via maten tycker jag. Numera äter jag både fisk och ägg och är inte lika orolig för att drabbas av järnbrist längre. Trots det känner jag att jag gör mig själv en extra tjänst när jag äter nässlor! Jag är i och för sig medveten om att kroppen har lättare att ta upp animaliskt järn. Jag är också medveten om att kalcium hämmar upptaget av järn liksom te och kaffe. Äter en C-vitamin i samband med järn har kroppen lättare att ta till sig järnet.

Eftersom vi plockade en hel del nässlor fick alla inte plats i pajen. Två dagar senare kokade jag soppa på resten. Sedan kom regnet så jag har inte plockat några fler men det ska jag göra innan det är för sent!

Länkar
Recept på nässelsoppa
Vårens nässelsoppa | Recept ICA.se
Om järnbrist
Brist på järn – 1177 Vårdguiden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.