Alla hjärtans dag – en dag för omtanke och värme

Så blev det alla hjärtans dag även i år. Företag uppmanar oss att tänka på våra nära och kära. Det ska vi helt göra genom att köpa saker, choklad och upplevelser (i den mån det går i dessa tider). Presenter helt enkelt. Men just i år, när vi har levt med coronaviruset i ett drygt år, är det inte något annat vi saknar nu?

Jag tänker på närhet. Jag tänker på beröring och på att inte behöva hålla en liten älgs avstånd till varandra.

Skylt utanför Skansens entré i början av pandemin med texten: ”Vänligen håll avstånd som en liten älg mellan dig och andra:” FOTO: ÖYVIND VÅGEN

Över tolv tusen människor har avlidit i Sverige till följd av sviterna efter corona. Och många fler sörjer. Det är fortfarande många som insjuknar och många får men för lång tid framåt. Vi får verkligen hoppas att vaccinerna kommer att hjälpa.

I ett års tid har vi uppmanats att hålla avstånd till varandra förutom till de som vi bor ihop med. Men alla bor inte med någon. Det finns många människor som inte har rört vid en annan människa på över ett år. Vad gör det med oss?

Smittan sprids lättare inomhus än utomhus, men det är inte riskfritt att ses ute heller.

Den andra februari skrev Richard Swartz på Dagens Nyheters ledarsida om kroppen som blivit allt mer överflödig. Tekniken gör det möjligt för oss att leva utan kroppen, corona tvingar oss till det, skriver Swartz och skildrar ett samhälle där vi håller två meters avstånd till varandra, klickar hem varor på nätet och fikar över videolänk.

Bild av bärbar dator med delvis uppfällt lock. FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Den psykiska ohälsan har ökat det senaste året. Likaså skilsmässotalen. Antalet arbetslösa är högre än på länge.

Kommer du ihåg när vi pratade om social distansering? Myndigheterna och Världshälsoorganisationen (WHO) uppmanade oss att tänka till en extra gång. Var vår planerade resa verkligen nödvändig? Vi började kalla det social distansering för det var så det kändes. Vi skulle hålla oss ifrån varandra. Men det var inte så myndigheterna menade. De menade att vi skulle hålla fysisk distans till varandra. Det är något helt annat.

Folkhälsomyndigheten följer hur folkhälsan påverkas av coronapandemin i ett stort projekt undersöks konsekvenserna av covid-19 ur ett brett folkhälsoperspektiv. Tyngdpunkten ligger på jämlikhet i hälsa. Med projektet vill Folkhälsomyndigheten få kunskap kring hur pandemin och de smittskyddsåtgärder som vidtagits har påverkar folkhälsan, både på kort och lång sikt.

Mellan februari och maj genomförs en nationell enkätundersökning med namnet Hälsa på lika villkor. Syftet är att samla in svar från individer om deras vardag under pandemin.

Mitt i allt detta finns vi, individerna, människorna som tillsammans utgör befolkningen. Det är oss det handlar om. Det är vi som gemensamt måste stoppa smittspridningen.

Jag tänker på mig själv. Jag har människor i mitt liv som jag älskar och som jag inte har hållit om på ett år. Jag har också människor som jag älskar och som jag är glad att jag fortfarande kan hålla om. Och så min älskade Bris förstås.

Till skillnad från Swartz tror jag inte att kroppen är överflödig. Inte alls. Jag tror att vi människor mår bra av beröring och det behovet kan tekniken inte trolla bort. Det behovet tror jag för övrigt även gäller många andra djur. Många skaffar hund nu. Det är ett utmärkt sätt att både få sällskap och motion.

Litteraturen vill jag också slå ett slag för! Tack vare den kan jag röra mig obehindrat runt hela jordklotet.

En dag som denna hoppas jag att vi kan skänka lite extra omtanke till varandra. Tyvärr ska vi inte röra vid alla vi vill just nu men vi kan träffas utomhus, gå en promenad. Det är i alla fall säkrare än att träffas inomhus. Själv ska jag ut i naturen och grilla med några vänner. Sedan ska jag äta en fin middag hemma med min närmsta, älskade familj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.