Fotmassage

”Kan jag boka in en hel timme med bara fotmassage?”

Massage av fötter och underben avslutar behandlingen hos en fotterapeut. Som massör arbetar jag också med fötter, men tyvärr tror många att massage hos en massör enbart omfattar massage av nacke, axlar och rygg. Inför ett nytt uppdrag som massör på ett företag fick jag för ett tag sedan frågan om det ”bara” var massage av just nacke, axlar och rygg som jag kunde erbjuda. Jag blev glad över frågan för den gav mig möjlighet att berätta hur jag jobbar. Sedan dess har jag hunnit med två besök på företaget i fråga. När en kund här om dagen på min massagemottagning försiktigt undrade om hen nästa gång kunde boka in en hel timme med bara fotmassage, insåg jag att det troligtvis är fler som går med liknande funderingar. Så varsågoda, här kommer en text om fotmassage!

Foten är den kroppsdel som bär upp hela vår kroppsvikt. Foten kan sträckas, böjas, vinklas in mot kroppen och ut från kroppen. Det kan den göra tack vare sina muskler och leder. När vi står och går belastar vi foten på olika sätt. Hur vi använder foten, det vill säga hur vi belastar den, påverkar resten av kroppen och tvärtom. Du har säkert fått höra att du ska stå höftbrett isär med fötterna. Du får på så vis en bra balans och ett jämnt tryck på båda fötterna. En fot som pekar utåt tenderar att ge oss en sned gång, vilket i sin tur kan leda till en ojämn belastning, ända upp i ryggen faktiskt. Läggs allt för mycket tyngd på trampdynorna riskerar du dels att få en instabil hållning, dels att få spända muskler i lår och underben. Men fotens egna muskler kan också bli överspända och smärta.

Fötterna är en kroppsdel som ofta glöms bort. Många har komplex över sina fötter. Normerna för hur en fot ”ska” se ut gör sig påminda. Små tår, stora fötter, förhårdnader, nageltrång, illaluktande fötter – ja, ursäkterna för att stoppa in sina fötter i strumpor och trånga, gärna för trånga, skor är många

Till min kund här om dagen sa jag ”absolut, det går bra! Jag kommer då att även massera muskler som samarbetar med fotens muskler, såsom underbenets.” 

I en fotmassage koncentrerar jag mig först på att mjuka upp fotens muskler. Sedan undersöker jag rörligheten och eventuell smärtproblematik. Dessa arbetar jag med genom en kombination av töjningar och massage.

Att massera sina egna fötter kan vara lite knepigt. Ett tips är att tappa upp ett varmt fotbad och låta fötterna sjunka ner i det varma vattnet. Det är både avkopplande och uppmjukande och är dessutom motsatsen till att gömma undan sina fötter.

Avslutningsvis vill jag uppmana dig att skänka dina fötter den uppskattning som de förtjänar!

Jag gissar att många tackade nej till strandmassagen dels för att det var varmt, dels för att den skulle ske inför öppen ridå. Det är inte särskilt lätt att slappna av när människor kan se på.

Stranden är en intressant plats. Uttrycken ”strandkropp” och ”beach 2021” är allmänt kända. Vi vill forma våra kroppar till att vara ”bra nog” för att visas upp på stranden. Det ska synas att vi tar hand om våra kroppar.

Samtidigt vet jag att det finns många människor som aldrig sätter sin fot på badstranden. Rädslan för att bli uttittad eller bedömd är för stor.

Men vad är ”bra nog” för stranden och vem bestämmer det? Och för vems skull ska vi anpassa oss?

Som massör stöter jag också på föreställningar om en uppvisningsbar kropp. Ibland hör människor av sig till mig och vill komma på massage, men inte just nu. Efter en stund kryper det fram att de skäms över sina kroppar som inte ser ut som de brukade, alternativt ska se ut. De ska bara komma i lite bättre form. Sedan vill de ha en tid. Vi ska höras igen.

Det här sättet att tänka på känner jag igen från mig själv, från tiden då det kretsade kring ett sedan. När jag var smalare. När mina armar var fastare. Och så vidare. Då minsann! Det jag har lärt mig är att det inte finns något sedan, för gränserna förskjuts så att det snart blir tydligt att det handlar om en stävan bortåt, efter det som är efter det som är nu, snarare än om att sätta punkt efter uppsatta mål. Risken är att livet sätts på vänt.

Jag är inte särskilt bekväm på badstranden, dels för att det är avklätt bland främlingar, dels för att det är svårt för mig att röra mig självständigt i miljöer med många människor. Jag vill inte låta det begränsa mig. I sommar vill jag besöka en badstrand och bada, så jag har bestämt mig för att hitta en trevlig och lugn strand som jag kan göra till min. Det ser jag fram emot!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.