Lucka 22: Vad är en muskel?

Illustration av människans muskler
Foto: Mikael Häggström ST: Illustration av människans muskler

Okej, massage handlar om tryck och töjning. Men vad är en muskel egentligen?

En muskel består av muskelfibrer som kan kontraheras med hjälp av nervimpulser. Varje muskelfiber består av flera celler som smält samman. De varierar i tjocklek från ögats jättetunna till sätesmusklernas tjocka. Muskler har fått sitt namn efter sitt utseende, storlek och eller funktion. Tvärstrimmig skelettmuskulatur ser till exempel randig ut i ett mikroskop. Ta till exempel m. rectus abdominis. Det är vår raka bukmuskel. Rectus betyder rak. Abdominis buk!

www.silverskira.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.