Punktskriften – ett fysiskt krävande skriftspråk

Punktskriften – ett fysiskt krävande skriftspråk

När jag inte masserar skriver jag. Just nu är jag i slutfasen i arbetet med en ungdomsroman som jag började skriva sommaren 2017.

Som barn började jag förlora syn och trots flertalet operationer gick förloppet inte att stoppa. När jag började skolan läste jag svartskrift (visuell text på papper) men efter några år var synen så pass svag att jag övergick till punktskrift. Det var ingen särskilt komplicerad övergång. För mig var det prioriterat att ha ett skriftspråk och uppläst text var inget alternativ.

I vuxen ålder har jag bland annat arbetat med att undervisa i punktskrift. Det är ett oerhört roligt och givande arbete. Tyvärr minskar intresset för punktskrift i Sverige. Det händer till och med att barn inte får lära sig punktskrift ordentligt, något jag själv fick erfara när jag jobbade med barn med synnedsättning på Stockholms syncentral.

Punktskriftens utmaningar

Det finns onekligen en del utmaningar för punktskriften. En utmaning är det skrymmande utrymmet. Punktskrift tar plats. På bilden syns Samlade dikter av Edith Södergran som i punktskrift är på två tjocka bokvolymer om 247 sidor, på svartskrift är samma bok på 123 sidor. Punktskrift finns också till smarta telefoner och datorer i form av punktskriftsskärmar. Dessa skärmar består av en textrad med varierat antal tecken beroende på modell. De är förstås smidigare än en bok men ställer andra krav på läsaren.

En annan utmaning är ergonomin. Att läsa punktskrift är fysiskt. Boken är stor och händerna rör sig över boksidorna. Axlarna dras lätt okontrollerat fram och upp – rörelser som riskerar att skapa snedbelastning och spänningar. Ha i åtanke att punktskriftsläsare har dålig syn och använder vit käpp och eller ledarhund i vardagen, vilket också ger statiska rörelsemönster.

Som mångårig flitig punktskriftsläsare har jag hittat knep för att dels hålla igång blodcirkulationen under och efter läsning och dels undvika att muskler blir onödigt spända. I skrivande stund sitter jag och förbereder en workshop som jag nästa vecka ska hålla på Synskadades Riksförbunds kurs för nya punktskriftsläsare. Under workshopen kommer jag att i egenskap av att själv vara punktskriftsläsare och massör berätta hur kroppen påverkas av de rörelser som punktskriftsläsandet innebär. Jag kommer också visa övningar för att motverka kalla läsarfingrar och stela axlar och värkande armar. Jag ser verkligen fram emot att inspirera fler till ett liv med det fantastiska skriftspråket punktskrift. Jag är extra glad över att få möjligheten att visa hur det går att läsa punktskrift på ett hållbart sätt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.