Skogen – den nya religionen?

Skogen – den nya religionen?

Det är ingen nyhet att svenskar gärna beger sig ut i skogen för att finna inre frid. Samtidigt sjunker medlemsantalen i de religiösa samfunden i Sverige. Religionshistorikern David Thurfjell ställer sig frågan: Är naturen svenskarnas nya religion?

Bladskog i solljus med vackra höstfärger.
Foto: Öyvind Vågen

I boken Granskogsfolk tecknar Thurfjell naturens religionshistoria. Boken bygger på intervjuer med privatpersoner som berättar om sin relation till skogen. Thurfjell ger också exempel från konst och litteratur. Det är till exempel intressant att han konstaterar att manliga poeter ofta skildrar naturen som naturskön medan kvinnliga poeter skildrar den hotfulla naturen.

Språket är engagerat och David Tjurfjell påläst. Jag sträckläste Granskogsfolk och kommer att återvända till boken.

Ett boktips så här på söndag!

Thurfjell, David (2020) Granskogsfolk: hur naturen blev svenskarnas religion (Stockholm. Norstedts)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.