Massören om kroppen

Massören om kroppen

Hur ser massören på din kropp när du ligger på massagebänken? Tänker massören att oj, vad hon var vältränad eller hans after shave, den passar verkligen inte honom?

Ibland ställer människor sådana här frågor till mig. Hur skulle du tänka om min kropp? är egentligen det frågan handlar om. I det här inlägget tänkte jag skriva lite om massörens syn på kundens kropp.

Men innan jag går in i massörrollen vill jag vara lite personlig. Som jag tidigare berättat gick jag länge och drömde om att utbilda mig till massör. Jag hade stenkoll på vilka utbildningar och skolor som fanns runtom i Sverige. Det som fick mig att inte förverkliga min dröm var – hör och häpna – kroppskomplex. I tonåren led jag av ätstörningar. I perioder kretsade hela mitt liv kring att äta så lite som möjligt. Även om det är längesedan har en del tankar hållit sig kvar. Jag är tjock och så vidare. Alla som har haft en ätstörning vet att det inte tar slut med att kaloriintaget ökar och siffrorna på vågen visar normalviktigt BMI.

Förra hösten då jag gick in på Axelsons hemsida och anmälde mig till massörutbildningen spökade fortfarande de där kroppstankarna. Jag läste att eleverna övar genom att massera varandra i klassrummet. Den tanken gjorde att det svartnade för ögonen på mig. Mina klasskompisar skulle alla vara elitidrottare, tänkte jag. Nej, jag ville verkligen inte vara avklädd bland främlingar! Men viljan att lära mig massera var starkare. Det fick gå, sa jag till mig själv.

Väl på skolan var det ryggmassage redan första dagen. Jag kände mig inte så obekväm som jag befarat, kanske för att jag tjuvstartat genom att gå en helgkurs. Vid dagens slut fick vi veta att vi dagen därpå skulle lära oss sätesmassage. Andra dagen. Hjälp!

Det var inte bara jag som var nervös inför den här andra skoldagen men vi befann oss i samma  situation och även om det först fnissades i rummet försjönk vi snart i att lära oss massagegreppen. Det dröjde några dagar till och den där nervositeten var som bortblåst.

Kroppen som arbetsyta

Modell av skelett
Foto: Öyvind Vågen

På bilden syns Jörgen. Jörgen är en 85 centimeter lång modell av ett människoskelett.

När människor frågar mig hur jag som massör ser på kundens kropp svarar jag att kroppen är min arbetsyta. Jag intresserar mig för musklernas tillstånd. Jaha, m. trapezius är spänd, mer på höger än vänster sida. Vad kan det bero på? Jaha, framsida lår ömmar, vad beror det på?

Jag tänker aldrig på kundens kropp som attraktiv eller motbjudande. Aldrig.

Jag blir ofta rörd över att människor ger mig det fina förtroendet att massera dem. Den som ligger på bänken är utlämnad, så vikten av kommunikation är ovärderlig men det skriver jag om en annan dag.

Hur tror du att läkaren ser på din kropp? Det är en motfråga som jag kontrar med ibland. Jag är massör, jag vill att min kund ska slappna av, jag vill lösgöra muskelspänningar, öka cirkulationen och lymfflödet. Glöm inte att du bokat tid av en anledning.

Så för att sammanfatta. Massören är utbildad att arbeta med muskler. Till skillnad från Jörgen har du förutom ett skelett även muskler, organ och tankar, som skyddas av våra tre hudlager. Vi lever i en extremt utseendefixerad tid. Jag vill uppmana dig att se massagestunden som en frizon. Här är kroppen det den är, den är din och utan din kropp är du inte du!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.