Nyttiga granar och fikon
Det är annandag jul. Många hem pryds av julgranar. Jul innebär också julmat och julgodis. En frukt som ofta förtärs under julen är fikon. Idag vill jag passa på att berätta om hälsosam användning av både gran och fikon.
God fortsättning och trevlig läsning!
Önskar Sara
Gran
Granen växer runtom i Sverige, Europa överlag och i Nordasien. Såhär i jultider huggs många granar ner för att fungera som julgranar i hem och på offentliga platser. Upplysta med ljus och pynt fungerar julgranen som en riktig källa till ljus i en tid när vår vardag annars består av stress och kyla.
Naturligtvis har granen även använts inom naturmedicinen. Nedan följer några exempel.
Egenskaper
Granskotten innehåller mycket C-vitamin. Förutom några andra nyttiga ämnen innehåller de även terpenrik eterolja. Grankådan däremot, innehåller hartssyror som är upplösta i terpenrik eterolja. Granbarrextrakt rymmer minst 1% eterolja.
Eteroljan löser upp slem i luftvägarna. Applicerar man den på huden kan en hudrodnad uppstå.
Gran som huskur
Färska granskott kan ätas för att få i sig C-vitamin. Se Livsmedelsverket för rekommendation av dagligt intag.
Den syrliga smaken upplever många som god. Kådan kan vändas som en bas i salvor mot trög blodcirkulation eller reumatiska besvär eller tillfällig muskelvärk. Granbarrextrakt kan en använda som tillsats i ett bad i syfte att förbättra blodcirkulationen.
Använd 10% kåda för en salvbas. Använd 150 g grannbarrextrakt till ett bad.
Plocka granskotten när de är vaxiga och glansiga. Om en inte vill äta råa granskott går det till exempel att göra saft på granskott. Det går också att äta glass som är smaksatt med granskottssirap.
Observera att idegranen inte ska användas då den är giftig!
OBS! Stora mängder av eterolja kan leda till allvarliga njurskador, förhöjt blodtryck, snabb andning och förstärkta reflexer.
Fikon
Till jul är jag van att äta engelsk fruktkaka med torkade fikon. Efter all fet julmat kommer fikonet som en frisk fläkt med sin mjuka, fräscha smak.
Fikonträd växer i många varma länder men även i Sverige.
Egenskaper
Hela 50% av fikonet består av socker i form av glukos och fruktos. Resten utgörs av en blandning av organiska syror, pektin och enzymet ficin. Ficin finns framför allt i det färska fikonet.
Fikon är lätt laxerande. Ficin kan hjälpa kroppen att bryta ner protein. Ficin sägs även kunna hjälpa till att mjuka upp liktornar och vårtor.
Fikon som huskur
Som huskur kan fikon användas vid exempelvis förstoppning som ett lätt laxermedel. Fikon kan också användas för att förbättra matspjälkningen av proteiner, eller som utvärtes medel vid lokala infektioner.
För att använda fikon som laxermedel: ät några färska eller blötlagda torkade fikon om dagen. För liktornar, vårtor och lokala infektioner: gör ett omslag av fikon.
Om du vill lära dig mer om nyttiga julkryddor kan du kostnadsfritt gå min digitala gratiskurs Våra läkande julkryddor. Kursen ligger uppe till och med 13 januari 2021.
Inom kort kommer jag även att lägga upp en grundkurs i örtmedicin. Mer information kommer.